צורות שונות של שכרות לפי החוק

"נהיגה בשכרות" היא שם המאגד בתוכו מגוון רחב למדי של מצבים, השונים זה מזה באופן מהותי. השיכור הכבד כמו גם זה שאיננו מבין איך נפלה עליו הצרה הזו דרים בכפיפה אחת עם זה שסירב לתת דגימת נשיפה וזה שנתן דגימה למכונה סרבנית ומקולקלת. לצד הממצאים של מכשירי הנשיפה והמעבדות יש להתרשמות השוטרים משקל רב – לפעמים אפילו גדול יותר מאשר של המכונות! כל מצב כזה מצריך לימוד מדוקדק, והטיפול בו שונה ומשתנה לפי הממצאים. גם עלות הטיפול איננה אוטומטית נגזרת מהיקף העבודה המשפטית שייבחר בעצה אחת בין הלקוח לעורך הדין. הנה לכם חלוקה כוללת ובהחלט לא ממצה:

שכרות ברמה נמוכה ובדיקת מאפיינים תקינה

לדעת יותר

290 מיקרוגרם עד 350 מיקרוגרם עשויים להיחשב כרמת אלכוהול לא גבוהה.  התרשמות חיובית של השוטר מיציבות הנהג במבחן "המאפיינים", התפקודי,  איננה ממש גורם מסייע, אבל היא בהחלט גורם ממתן בהתייחסות התביעה לדרישות של הסנגור להקל בעונש. אלו המקרים, שבהם ניתן להגיע בדרך כלל להסדר טיעון מקל.  קל בהם יותר גם להילחם על זיכוי מלא כשיש לכך הצדקה.

שכרות ברמה נמוכה ובדיקת מאפיינים מפלילה

בערכי אלכוהול נמוכים, בדיקת מאפיינים שיש בה "התנדנדות" וחוסר יציבות של הנהג בהליכה על קו, יכולה לסתום את הגולל על עונש מופחת. הסיבה פשוטה: בתי המשפט אינם נותנים כל משקל לבדיקת מאפיינים תקינה, אך לעומת זאת עושים מטעמים מבדיקה "גרועה". מצב כזה מצריך מהסנגור יותר תחכום, ידע מקצועי, ומיומנות בעבודתו. חשוב לומר שגם במצב דברים זה, יש מקום לבחון  מאבק על עסקת טיעון טובה או להיאבק על הזיכוי המלא.

שכרות ברמה מתקדמת וגבוהה

ערכי אלכוהול בנשיפה העולים על 400 מיקרוגרם נחשבים לערכים מתקדמים, וערכים של 600 מיקרוגרם ויותר הם כאריג האדום בפניו של שור ההרשעות המחדד את קרניו לקראת הקורבן. גם כאן בדיקת "מאפיינים תקינה", שיש בה לפחות רמז או חשש שהבדיקה המכנית לא מהימנה איננה עוברת את רף הקשב של האמונים על האכיפה.  אלו מקרים המצריכים ידע רב, ניסיון רב, ומיומנות רבה בניהולו של המשבר המכונה משפט שכרות.  גם כאן מגוון של עובדות שיש להתחשב בהם בהתוויית הדרך, ואלו מושפעים גם מהעלות הכספית אותה יש להתאים ליכולותיו של הנהג הנאשם. יש לזכור שעונש המאסר הפך לבחירה שכיחה יותר ויותר של שופטינו בסוג זה של עבירות.

עבירת שכרות חוזרת

יש יותר ויותר נהגים שמגיעים עם כתב אישום שני.  חלקם "לא באשמתם"! הזהרתי אותם שהינשוף לא מדויק, הזהרתי אותם שלא כל השוטרים מיומנים, ואפילו הסברתי להם שיחס האלכוהול בריאותיהם לכמות שבדם הוא יחס סטטיסטי, והם יכולים להיות בצד המקופח של הגרף – אבל הם לא הפנימו. ויש גם אלכוהוליסטים פשוטו כמשמעו. חרב עונש המאסר מונפת ויש צורך דחוף למצוא פתרון כולל.  תתפלאו – כבר ראיתי מי שהגיע אלי עם כתב אישום חמישי בתוך שנתיים!  ברור שמדובר בטיפול כולל ולא רק בייצוג משפטי מינורי. זהו כבר ניהול של משבר. אבל למי שראוי לזה, נושיט יד להצילו.  כן בפירוש – לא לכל מי שמשלם! 

שכרות על פי בדיקת דם 

טעות נפוצה היא לחשוב שתוצאות בדיקת דם חוסמות כל סיכוי מפני הרשעה. מעט מאד יודעים על רמות "אי הודאות" של התוצאה, בייחוד משום שהטיפול בזה שונה לחלוטין מבדיקות שנעשות לצרכים רפואיים. למשל: מי היה מעז לשלוח דגימת דם בדואר, דואר רגיל, למעבדה?  במשטרת ישראל זה הליך רגיל!!!  וזו רק דוגמה אחת. גם חוקיות הדרישה לקבל בדיקת דם, היא סוגיה המדגימה מגוון של נושאים משפטיים שעורך הדין יצטרך לבקר ולבחון במקרה הרלוונטי.  במילים אחרות – לעורך דין מיומן יש הרבה מה להציע בעניין שלרובנו נראה "סגור".

סירוב לבדיקת שכרות מטעמים עקרוניים

תחת הכותרת "סירוב" מצטנפים להם יחדיו אלו שלא הצליחו לנשוף כנדרש, אלו שנשפו אל מכשיר מקולקל שלא העלה את התוצאה שהשוטר ייחל לה, אלו שניסו להערים על הבודק – וגם אלו שסברו שזכותם לסרב מסיבה זו או אחרת. יש שוטרים וגם שופטים שסבורים שאסור לסרב לשוטר לעולם – גם כשאינו צודק או שהוא אפילו עובר על החוק. הם מצפים ממך שתאמין, כי בבואך למשפט השופט יתעלם מפירות מורעלים של פעילות בלתי חוקית. המציאות איננה תואמת ציפייה זו בכלל. ובקיצור  – אנשי העקרונות צריכים ייעוץ משפטי המתאים להם, היורד לנבכי העיקרון ובוחן את סובלנות החוק למעשה. ואם הסובלנות מוטלת בספק אז אולי אפשר לרכך את המפגש בין המעשה שהתברר כלא מוצדק והעונש. לא הייתי מייעץ לאיש לנסות לעשות זאת לבדו.

כישלון בבדיקת נשיפה מסיבות רפואיות או נפשיות

רוב אישומי הסירוב אינם תוצאה של סירוב אלא של כישלון בבדיקה. הסיבות המגוונות לזה מחייבות עימות מגוון עם האירוע על פי התרחשותו. במקרים כאלה בדרך כלל נוצר גם מטען אישי עמוק היושב על מצע עשיר של אישיות השוטר ואישיות הנהג גם יחד, המניב מצבים שהדמיון מתקשה לפעמים לעכל. ובמילים אחרות הסירוב לא סירוב אלא בעיני השוטר, התובע – ועל פי רוב גם בעיני השופט שלמרבה הצער נגרר לא אחת לססמתו של המ"כ בטירונות: אין לא יכול יש לא רוצה!  הסוגיות העובדתיות והמשפטיות מצריכות אזמל מנתחים קפדני. כל מקרה מחייב תשומת לב מרובה ויחס אישי מעמיק.

סירוב למתן דגימת שתן או דם

סוגיות הסירוב למתן דגימות דם או שתן מצריכה התייחסות מיוחדת בגלל סוגיות משפטיות שונות, ויחס שונה שהעניק המחוקק לאלו לעומת בדיקת הנשיפה. גם הקרבה הנפוצה לעניין חשד בנהיגה תחת השפעת סמים מצריכה טיפול שונה. שונות המקרים זה מזה מקשה מאד על אפיון במכנה משותף ולכן אומר רק שכל הדברים שאמרתי לגבי סירוב ככל לסוגיו נכונים גם לגבי קבוצה זו, ואף על פי כן הטיפול בה מורכב יותר.

יש לכם שאלות? אל תהססו לשאול באמצעות התיבה ליצירת קשר או בתגובות למטה. אך אם אינכם מיוצגים, רצוי להתקשר לקבלת ייעוץ מיידי !

חזרה                               למדריך נושאי השכרות המקיף                      דוגמאות לזיכויים

זה המקום לכתוב תגובה. כאן אפשר לשאול שאלות או לבקש עצה. אנו נעשה כמיטב יכולתנו להשיב


2 תגובות ל-“צורות שונות של שכרות לפי החוק”

  1. היי
    שאלה:עצרו אותי משטרה ונמצאתי שיכור על 395 אני לא הרגשתי ככה, כמו כן אין לי עבר של אירועים. אני בן 25 וזאת הפעם הראשונה והאחרונה שזה יקרה האם בית המשפט יכול להוציא אותי זכאי?לתת לי אזהרה? אני את העונש הכי כבד כבר קיבלתי שראיתי את הוריי מאוכזבים. המשפט בעוד חודש והאוטו גם מושבת לחודש ישמח אם יהיה אפשר לתקן את העוול הזה

    ניר הקשב היטב,

    לפניך השבתי לאמא ששאלה על המקרה של בנה, שעליה להניח לו לשאת בתוצאות ולשאול בעצמו. אני צריך לומר לך שעוגמת הנפש שלך למראה פניהם המאוכזבים של הוריך, הרי זה עונש בעיני עצמך, אבל לא בעיני, וגם לא בעיני הציבור. השופט לא יתרגש בכלל מזה שאמא ואבא יקרים ללבך. זה לא עובד ככה. אם עברת עבירה ואני עדין לא בטוח בכלל שזו עבירה בעיני החוק, ושאתה עומד להיות מורשע, אתה תקבל עונש שמידת חומרתו תלויה בעיקר ברמת המיומנות של עורך הדין שתשכור. זו האמת לפי מיטב הכרתי. לכן קודם כל אתה צריך, ודחוף, עורך דין שיבחן את העובדות בעיניים מקצועיות.

    דוד

  2. היי
    שאלה: במקרה של תאונה ללא נפגעים החברת ביטוח יכולה לתבוע מהנהג לעשות בדיקת דם או שתן לבדיקה אם הנהג היה שתויי או מסומם?

    יעקב,

    שאלה זו לקוחה מתחום דיני הנזיקין. התשובה הכי מעודכנת שיש לי היא לא!!!! אם יש חובה לשלם לפי הפוליסה, אי אפשר להוסיף עליה התניות כמו דרישת בדיקת שכרות וכו'. כאשר היו פונים אלי בעבר בדריעשה כזו הייתי משיב, שגם לי יש תנאי – כלומר, אם יתברר שהנהג לא שיכור סכום הביטוח יוכפל…. זה הגיע בעבר לבית המשפט וגישתי נימצאה צודקת.